Blog

Nyilas és türkiz

2016.12.10 17:18

TÜRKIZ... az ambíció köve

Szín: halványkék, zöld
Összetétel: víztartalmú réz-aluminium-foszfát
Kristályszerkezet: triklin
Mohs-keménység: 6
Fajsúly: 2,80
Törésmutató: 1,61-1,65
Maximális kettőstörés: 0,040
Fény: viaszfény, tompa
Előfordulás: iráni égkék türkiz – legcsodásabb; Tibet – zöldesebb; Mexikó és USA – zöldes, porózus, gyorsan kifakul; volt SZU, Chile, Ausztrália, Turkesztán, Cornwall (UK)
Megjegyzés: Kellemes ez a szín a szemnek, nem véletlen hogy ruhaként, lakberendezési tárgyak színeként is gyakran találkozunk vele.  Erről a színről legtöbbünknek a csodaszép tiszta tenger és a nyári ég kékje jut eszünkbe ami mind kellemes érzésekkel tölt el minket.  Neve a francia nyelvből ered, jelentése: török.  Európába Perzsiából Töröko.on keresztül érkezett.  De már Tutanhamon halotti maszkján is volt türkiz kő, és az indiánok is viselték amulettként.

Hamisitják howlittal, csontokkal, üveggel, zománccal stb.  1972-ben Gilson készített türkizutánzatot. Indián legenda szerint: Ég atya visszatükröződése; más nem fogdoshatja!!
Erős védelmező kő – régóta úgy tartják hogy megóv a balesetektől, lezuhanásoktól (pl. lovasoknak), azpknak ia hasznos akik nagy magasságokban dolgoznak (alpinisták, ácsok, tetőfedők).  Utazás közben is védelmet nyújt.  A háziállatok védelme is feladatai közé tartozik – kedvencünk nyakörvére vagy hálóhelye környékére tegyünk egy türkiz követ !
Ha színe változik: hűtlenség vagy veszély!!
Publikációk alapján feltételezett gyógyhatása: Leghatásosabb gyógyító; vigaszt nyújt léleknek (depresszió elűző), jólétet a testnek (agy, szem, fül, nyak).  Segít valamennyi tápanyag felszívódásában, fizikumunk egészét ezáltal megerősítva.  Segít kimondani azt ami bánt, kimondani az igazságot.  Tisztító! Negatív energia, elektromágneses szmog  ellen véd. Egyesíti a földet és eget, férfi és női energiákat. Empatikus, kiegyensúlyozó kő ! Erősít, belső nyugalom hozó, kimerültségre, depresszióra, pánikra alkalmazzák.  Megszűnteti az alaptalan félelmet és kisimítja az idegeket. "Mélyreható mestergyógyító." 
Évezredek óta szerencsekőnek tartják – boldogságot, élvezetet és sikert hivatott hozni életünkbe.  Felszínre hozza bennünk a kreativitást – új ötleteket ad, újítóvá tesz minket.  Több kultúrában ma is használják gazdagság varázslatokhoz !
Barátnak türkizt adni ajándékba azt jelenti, hogy szeretnénk őt megóvni minden bajtól és jó szerencsét kívánunk...
Csakra: torok csakra
Csillagjegy: bika, mérleg, nyilas, vízöntő, halak
Kínai csillagjegy: kígyó, kutya, patkány, tigris, nyúl