Blog
2016.08.14 11:35

Oroszlán és gránát

GRÁNÁT… az energia köve

Szín: Fajsúly: Törésmutató:  változatoknál
Összetétel: magnézium-aluminium-szilikát
Kristályszerkezet: szabályos
Mohs-keménység: 6,5-7,5
Fény: üvegfény
Előfordulás: Oroszország, Nigéria, Ausztrália, Dél-Afrika, USA, Csehország, Sri Lanka, Kenya stb.
Változatai:
Almandin 
/ vörös, lilás beütéssel / FS: 3,9-4,3 /  Fe

Rideg, élek sérülékenyek, jellegzetes zárvány rutil tűszerű kristályai, 4ágú csillag. Templomok ablakaira  is használták.  Melankólia gyógyítására, szív melegítésére.
Andradit / fekete, sárgásbarna / FS: 3,7-4,1 / titán, mangántartalom
Legértékesebb a Demantoid (krómtól zöld) ! hajszál vékony azbesztzárványok „lófarok”ra hasonlítanak.  Sárga=topazolit, melanit=fekete, sötétvörös
Grosszulár „egres zöld” / színtelen, sárga, zöld, barna, vörös / FS:3,65 / Ca –
* hesszonit /narancsbarna – Fe,Mn; Sri Lanka, Madagaszkár=fahéjkő, Brazília, Kanada, Oroszo., USA
* rózsaszínű „rozalit” / Fe ; Mexikó, Dél-Afrika
* zöld – vaskosTranswaal jade, Dél-Afrikából; átlátszó Tsavorit Kenyából
Pirop / vérvörös, kékes beütéssel / FS: 3,6-3,9 /Fe, Cr
Egyenetlen, kagylós törésű, vulkáni közetekben főleg, jelzi a gyémánttartalmú kőzetet.  Pyropos=tüzes (görög), Svájc, Dél-Afrika, Cseho.
Spessartin / narancstól  vörösesbarnáig / FS: 4,12-4,18 / Mn
Zárványai csipke vagy toll alakúak. Bajorországi Spessartról kapta nevét.
Uvarovit / smaragdzöld / FS: 3,5  / Cr
Szerpentinekben fordul elő főleg Oroszo., Finno., Töröko., Olaszo.ban.
Gyógyhatása: „álmodozó” Regenerálja testünk rendszereit, jól tisztít. Szerelmet és szenvedélyt hozhat és fokozhatja a képzelőerőt. Képes figyelmeztetni a közelgő veszélyre és tiszteletre méltó döntésekre és állásfoglalásokra késztet.
Csakra:  gyökércsakra
Csillagjegy: kos, ikrek, oroszlán, skorpió, nylias, bak
Kínai csillagjegy: sárkány, ló, majom, disznó, patkány, bivaly

Neve a latin Granatus / Granum azaz "mag" szóból ered.  A gyökércsakra (Muladhara) alapköve.  Nem véletlen, hogy szimbolikusan a gránát mindazt uralja, amitől szilárdságot várunk el, így hagyományosan a barátság és a hűség köve.  Szerelmet és szenvedélyt hozhat és fokozhatja a képzelőerőt is –emiatt gyakran “álmodozó”-ként tartják nyilván. Ha a kő veszít ragyogásából, az mindig közelgő veszélyre, vagy katasztrófára figyelmezteti tulajdonosát.   A nyers gránátot ipari célokra is felhasználják: porítva hatékony és közkedvelt polírozószer, de dörzsbevonatként is találkozhatunk vele és zsebórák csapágyaiba is használják.
Publikációk alapján feltételezett gyógyhatása:
  A legősibb gyógyító ásványok egyike - nem véletlenül oszlopos tagja a 29db "Élet Kövek" elit klubnak !!  ”Álmodó” néven is ismert a gránát, mert regenerálja testünk rendszereit (különösen a vérkeringést és élénkítik a szívet is), jól tisztít és energiával tölt fel.  Legfontosabb feladatai a biztonság megteremtése, immunerősítés, alvászavarok, depresszió és önbizalom hiány lekűzdésének segítése és a méregtelenítés.  Óv az érelmeszesedéstől !  Gránátos ékszereket már bronzkori sírokban is találtak és manapság újra kedvelt és divatos drágakő, főként a "vintage rajongók" körében hisz lehet hogy kissé régimódi, ám annál szebb színekben pompázó drágakő ez. 

Webáruház készítés