Blog
2016.06.12 13:14

Ikrek és gyöngyök

GYÖNGY… a bensőd tükre vagyok

Szín: fehér, rózsaszín, ezüstös, arany, zöldes, krém, szürke, kék, fekete
Összetétel: kalcium-karbonát, conchiolin, víz
Kristályszerkezet: rombos
Mohs-keménység: 3
Fajsúly: 2,71
Törésmutató: 1,53-1,68
Maximális kettőstörés: nincs
Fény: gyöngyházfény
Előfordulás: igazgyöngy Perzsa öböl, Manaar öböl (Indiai Óceán), Vörös tenger. Polinézia és Ausztrália partjainál tenyésztett, Japán és Kína – édesvizi és tengeri tenyésztett. Édesvizi még – Skócia, Írország, Franciaország, Ausztria, Németország, Mississippi (USA). Mikimoto – japán tengervizi gyöngytenyésztés élenjáró cége.
Nem ásványi eredetű szerves anyag amit kagylók termelnek.  Rétegesen épül fel mint a hagyma burkai. 
Plinius szerint unikum mert nincs két egyforma belőle.

Ősidők óta nagy becsben tartják, latinul pilulának nevezték.  Érdekes! végtelenül érzékeny, ezért ajánlott selyemben tartani és vigyázzunk hogy a gyöngyszemek ne karcolják egymást, ne érje őket parfum és testápoló krém.  Az értékes gyöngyöket “egy úrinő” 2-3 évente újra csomóztatja – ez egyrészt segít abban, hogy a gyöngyök ne karcolják egymást, másrészt ha mégis elszakad a nyaklánc, csak 1 gyöngy gurulhat el.
Megjegyzés: Egy arab legenda szerint a gyöngy Éva bűnbánó könnyeiből született, más történetek szerint égi harmatból vagy az angyalok könnyeiből keletkezett, van ahol úgy tartották hogy a gyöngy az Istenek könnye.  A gyöngy a nők “köve”.  Jézus idejében szent célokra használták, a római birodalomban az uralkodók kiváltsága volt gyöngyöt hordani de mára a szépség, tisztaság és őszinteség szimbólumává vált.  Érdekes! India kilenc legnemesebb “navaratna” kövei közé tartozik – ősi neve: mandzsaram (virágkehely).  Lakszimi a szerencse istennője megóv, bátorságot ad mert a gyöngy a szerénység, tisztaság és ártatlanság jelképe.
Publikációk alapján feltételezett gyógyhatása: Kalciumban és fehérjében gazdag – erősíti a csontokat, az izületeket, a körmöt és a fogat.  Segíti az immunrendszert, az idegrendszert és a szöveteket is.  Lapis lzulival együtt nyugtatja az agyalapi mirigyet.  Vérzési zavarok esetén, hatására gyorsabban gyógyulnak a sebek.  Hűvös kisugárzása a forró betegségeket tompítja le: nimfománia, farkaséhség, reuma, napszúrás, gyomorégés, tüdőgyulladás,  láz enyhítésére is hatásos de segít a hangulatingadozásoknál is.  Agyhártyagyulladás (meningitis), megszállottság, hisztéria, elmebajok esetén alkalmazzák. Tudatosítja a feldolgozatlan konfliktusokat, traumákat, régi fájdalmakat. 
Csakra: korona csakra
Csillagjegy: mérleg, bak
Kínai csillagjegy: kutya, bivaly

Webáruház készítés