Blog
2016.05.15 15:14

Kos és korall

KORALL

Szín: fehér, rózsaszín, barack virág szín, piros, kék, fekete
Összetétel: CaCo3 vagy szaruanyag
Kristályszerkezet: trigonális mikrokristályos
Mohs-keménység: 3-4
Fajsúly: 2,6
Törésmutató: 1,486-1,658
Maximális kettőstörés: -0,160-0,172
Fény: matt, polírozva üvegfényű
Előfordulás: nyugati földközi-tengeri országok, Vörös-tenger, Vizcayai-öböl, Kanári-szigetek, maláj szigetvilág, Japán, Hawaii.  Korall kereskedeleme központja 200 éve Toree del Greco (nápolytól délre) – itt dolgozzák fel a világ koralljának ¾ részét.
Megjegyzés: a virágállat, puha testű tengeri állatok kemény külső vázai szirteket, atollokat és mélytengeri korallpadokat alkotnak. Ágak magassága 20-40 cm, vastagság max. 6 cm. Érzékenyek hőre, savakra, forró fürdőkre.  Szín kifakulhat. 

érdekes !!  A CITES* tartalmaz a korall kereskedelmére vonatkozó előírásokat is.  Ennek ellenére a korall körüli szabályozás eléggé zavaros és a mai napig széles körben és nyíltan kapható belföldi és külföldi ásványbörzéken, nagykereskedésekben, ami azt feltételezi hogy ezeket engedéllyel szerezték be.  Nálam is kapható elég széles körben…fehér, természetes “korall” színű, szivacskorall és festett piros korall is… itt csak egy pár közűlük :

Publikációk alapján feltételezett gyógyhatása: A vérképre jótékonyan hat: elősegít mind a vörös-, mind a fehérvéjsejtek termelését. Enyhíti a vérzési zavarokat, stabilizálja a vérnyomást. Szabályozza a nyirokkeringést. Segíti a salaktalanítást, fokozza termékenységet és enyhíti a klimaxos panaszokat.

Csakra: gyökércsakra, szakrális csakra, szívcsakra
Csillagjegy:  Halak és Kos
Kínai csillagjegy: Nyúl

* Az 1973-ban létrejött Washingtoni Egyezmény - amelyhez Magyarország 1985-ben csatlakozott - azt tűzte ki célul, hogy ellenőrzi a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, így akadályozva egyes állat- és növényfajok ritkulását, illetve kihalását.  A CITES-nek is nevezett egyezmény - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, vagyis Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről - közel 35 ezer faj kereskedelmét szabályozza, ami magában foglalja az ezekből készült különféle termékek és ajándéktárgyak nemzetközi kereskedelmét is, mely mára drasztikus méreteket öltött.

Webáruház készítés