Blog
2016.05.13 15:20

Kos és gyémánt

KOS (március 21. – április 20.)
kardinális, tűz, pozitív, gyökér-csakra, színe: vörös
szerencse nap: kedd      bolygó: Mars
Vagyok, létezem, cselekszem !

Március 21.-e a tavasz pont.  Felébred az eddig alvó természet, lendületet vesz és energiával telítődik.  Kell is ez ahhoz hogy a bimbók és rügyek kinyíljanak.

-  indító erő, kezdeményező, akarok !
- “gyere velem, mutatok valamit !”
Lélek stáció: betörök, megszületek az új világba, láthatóvá válok, megkezdem, áttöröm a falat…
Mars: Naptól a Föld utáni, azaz a 4.bolygó. A marsi év 687 napból áll.
Tarot / Kabbala: IV.Uralkodó – a Föld jelképe, négy Kos a trónján.  Nincs saját szefirája, III.Bíná (szellemi tudat, szeretet) és II.Hokmá (szellemi cél összekötője ez a lap.
Az Uralkodó “nemesség köve” a Rubin.
Harmonikus KOS tulajdonságai: férfias, gyors, örökös kezdeményező, hatalmas vitalitás, bátor, őszinte, lendületes, győzedelmes, vezető/irányító, eltökélt, morálisan tiszta, áldozat vállaló, egyenes, nyílt.
Diszharmónikus KOS tulajdonságai:  belekezd de nem viszi végig, túl szókimondó, naív, mindenáron győzni akar, erőszakos, mindent az EGO oldalról közelít meg, fejjel megy a falnak, fanatikus, zabolátlanul szenvedélyes, türelmetlen, harcias / támadó, nem ismeri önmagát

KOS szerencse drágakövei:
* elsősorban, sok helyen felsoroltak: GYÉMÁNT, RUBIN, KORALL, HEMATIT, GRÁNÁT, OPÁL (TŰZ)

* másodsorban:  vérkő (heliotrop), hegyi kristály, vörös jáspis, rodonit, ametiszt, akvamarin, smaragd, karneol
* harmadsorban: lazurit, rodokrozit, szodalit, turmalin, kék kvarc, Herkimer gyémánt, kianit, kunzit, Moldavit, spinel, tektitek

GYÉMÁNT… a töltés köve * a tisztaság jelképe

Neve: “adamas” ógörög = törhetetlen
Száma: 33 (=6) egyetlen más születéskőnek sincs ilyen száma – egyedi !
Szín: színtelen, szürke, kékes, zöldes, sárgás, barna

Összetétel: szén C
Kristályszerkezet: szabályos
Mohs-keménység: 10
Fajsúly: 3,52
Törésmutató: 2,42 (magas ! a többi dkő 1,4 - 1,9)
Maximális kettőstörés: 0,044 ! (magas, szikrázik)
Fény: gyémántfény
Előfordulás: magas hömérsékleten és nyomáson, 80 kmrel a föld felszíne alatt keletkezik.  Elsődleges lelőhelyei: Dél Afrika Kimberlit (1870 óta), Ausztrália (főleg rózsaszín),, Kanada.  Másodlagos lelőhelyei: folyó hordalék – India, Brazília, Ghana, Sierra Leone, Zaire, Botswana, Namíbia, volt SZU, USA, legújabban Kanada.
Megjegyzés:  a gyémántot soha nem kell (újra)tölteni
Jellemzői: A drágakövek királynője. Értékét 4C alapján határozzák meg – colour, clarity, cut, carat / szín, tisztaság, csiszolás, tömeg + az 5.C-t a kereskedők adták hozzá,  ez nem más mint a “confidence” azaz bizalom !  
A Föld legkeményebb ásványa – ez, kivételes fénye, élénk tüze, ritkasága miatt a legértékesebb drágakő. Tökéletes hasadása megkönnyíti kezdetben a feldolgozást. A tiszta színtelen gyémánt továbbra is a legkeresettebb.
A gazdagság, luxus, státusz szimbóluma.  Viselője szellemes, kitartó, rejtélyes.  Lehetőséget ad hogy önmagunk legyünk.  Házasságban a boldogságot, hűséget jelképezi.
Publikációk alapján feltételezett gyógyhatása: a legnagyobb gyógyerővel bíró kő… testet, lelket, szellemet egyaránt tisztít… megakadályozza lerakódások, blokádok kialakulását. Egyensúlyban tartja az anyagcserénket.  A mérgek semlegesítője. Hatásos allergiák, reuma és krónikus betegségek kezelésére. Különleges hatással van az agy működésére, javítja a tudatosságot, akaratot, koncentrációt, mozgás koordinációt. Fülbevalóként hasznos – véd a mobiltelefonok sugárzásával szemben. 
Hű társunk életünk végéig. Használójának ismeretlen betegség a depresszió és a félelem. Erősíti az önbecsülést, magabiztosságot ad.  Segít a helyes úton járni.  Erőt ad szembenézni azzal amin változtatni kell – szigorú tanár.  Kiemeli erősségeinket, csiszol a hibáinkon. Támogatja a logikus gondolkodást.  Megtisztítja az aurát. – engedi hogy a lélek fénye kiragyogjon.  Segíti a spirituális fejlődést.  Aktiválja a korona csakrát és az isteni fényhez kapcsolja.  A lélek örzője.
Csakra: minden csakra
Csillagjegy: kos, bika, oroszlán, bak
Kínai csillagjegy: sárkány, kígyó, majom, bivaly

GYÉMÁNT – a 4 C és érdekességei:

COLOUR, CLARITY, CUT, CARAT

Jelzések amiket például egy gyémánt certifikáton láthatunk..

COLOUR = SZÍN: a legértékesebb úgynevezett “blauweiss”-tól indulva a következő kifejezések használatosak: River, Top Wesselton, Wesselton, Top Crystal, Crystal, Top Cape, Cape, Light Yellow, Yellow…

CLARITY = TISZTASÁG: a legtisztábbtól haladva… FL flawless, IF internally flawless, VVS1 és VVs2 (very,very small inclusion), VS1 és VS2 (very small inclusion), SI1 és SI2 (small inclusion), I1,2,3 (inclusion=zárvány).

CUT = CSISZOLÁS: téveszme !!! nem-szakmai körökben gyakran a gyémántot “brill” néven emlegetik, de ez helytelen.  A “brilliáns” egy csiszolási forma, mégpedig az, amelynél a gyémánt a legkáprázatosabban csillog és ez egy komoly tudományos munka eredménye.  Jellemzői: 58 lapra csiszolt melyből 33 lap a rundiszt feletti koronában, 25 pedig a rundiszt alatti pavillonban található.  Az Eppler (Európai standard) brilliáns csiszolásnál a korona/rundiszt szöge 33,2fok, míg a rundiszt/pavillon szöge 40,8fokot zár be.  Ezzel 99,95%-os tüzet érnek el.

CARAT = TÖMEG: 1 carat = 0,2 gramm (1ct=4 grain; 0,25ct= egy grénes kő… melé: vegyes méretű pici kövek (0,07-0,15ct méretűek)…téveszme ! tehát ez NEM az a karát amit az aranynál használunk.  Az arany esetében a karát azt jelöli, hogy az adott ötvözet 1000 grammjából mennyi a színarany. A 100%-os arany 24 karát. Így például például 1000g 14K-os aranyban (14/24)*1000= 583, 3 g , 18K-osban (18/24)*1000=750 g színarany van.

Webáruház készítés